Amsterdam | bezienswaardigheden | winkelen | musea | hotspots | vervoer | reisinformatie | weer & klimaat | links

Het klimaat van Amsterdam

Amsterdam heeft net als de rest van Nederland een gematigd maritiem klimaat. Het klimaat in Amsterdam wordt mede bepaald door de Atlantische Oceaan, de Noordzee en zijn ligging aan het IJsselmeer. Door deze invloeden komen er maar weinig echte weersextremen voor in de stad. Natuurlijk zijn er hierop uitzonderingen, maar deze zijn binnen een jaar op n hand te tellen. De winters zijn er over het algemeen zacht en de zomermaanden aangenaam. De neerslag is er gelijkmatig over het jaar verdeeld, maar kent een daling in de late wintermaanden en in de lente.

Amsterdam bezienswaardigheden

Amsterdam is de populairste toeristische bestemming van Nederland en een stad waar enorm veel te zien en te doen is.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft een top tien voor Amsterdam samengesteld:
Amsterdam bezienswaardigheden top 10

Neerslag

De neerslag in Amsterdam is typisch te noemen voor het Nederlandse weer. Er valt eigenlijk het hele jaar door vrij veel regen. Alleen in de maanden februari t/m april is het iets droger. Hier is de gemiddelde hoeveelheid neerslag per maand minder. Ook in de zomermaanden is de kans op neerslag vrij groot. Hoewel in de zomer de buien meestal kort en hevig zijn en dus ook snel weer voorbij. De meeste kans op langdurige neerslag heb je in de maanden oktober tot en met februari. In de wintermaanden is er ook kans op sneeuw en hagel.

Winter in Amsterdam

De winters in Amsterdam zijn mild. Echte hele koude winters komen er niet voor. De temperaturen blijven meestal zo rond het vriespunt hangen. In de maanden december, januari en februari is er kans op winters weer. Sneeuw en hagelbuien komen voor en met een beetje geluk is het een aantal dagen aan het vriezen, zodat men kan schaatsen op de vijvers van het vondelpark. Alleen als het echt heel hard vriest kan men op de grachten schaatsen.

Amsterdamse zomers

Zoals bij een zeeklimaat hoort heeft Amsterdam ook milde zomers. De temperatuur komt slechts enkele dagen boven de 25 C. Toch kan het op warme en zonnige dagen warmer aanvoelen. Door de drukke stad ligt de gevoelstemperatuur wat hoger en kan dit benauwd aanvoelen. Verkoeling zoeken doet men dan aan het strand, in Blijdorp, in het vondelpark of binnen in de musea.

Weersextremen

Heel veel weersextremen komen er in Amsterdam niet voor. Dit komt door het gematigde zeeklimaat. Door de invloed van de Noordzee en de Atlantische Oceaan is het weer het hele jaar door vrij gelijkmatig van temperatuur en neerslag. Extreem warme dagen of extreem koude dagen komen niet of nauwelijks voor. In de zomer zijn er af en toe wel eens wat onweersbuien, maar ook deze worden zelden extreem.

Klimaattabel Amsterdam

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
water
temperatuur (C)
januari 5 C 0 C 2 uur 19 dagen 67 mm n.v.t.
februari 5 C 0 C 3 uur 12 dagen 46 mm n.v.t.
maart 8 C 2 C 4 uur 15 dagen 60 mm n.v.t.
april 12 C 4 C 5 uur 13 dagen 48 mm n.v.t.
mei 16 C 8 C 7 uur 14 dagen 52 mm n.v.t.
juni 19 C 10 C 7 uur 13 dagen 61 mm n.v.t.
juli 21 C 12 C 6 uur 14 dagen 71 mm n.v.t.
augustus 21 C 12 C 6 uur 14 dagen 70 mm n.v.t.
september 18 C 10 C 4 uur 16 dagen 75 mm n.v.t.
oktober 14 C 7 C 3 uur 17 dagen 82 mm n.v.t.
november 9 C 3 C 2 uur 18 dagen 88 mm n.v.t.
december 6 C 1 C 1 uur 19 dagen 80 mm n.v.t.
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Beste reisperiode

De beste reisperiode voor Amsterdam is in de maanden april, mei en september. De temperatuur is dan al aangenaam, maar niet te warm en de hoeveelheid neerslag blijft beperkt. In de zomermaanden kan het in de drukke stad op warme dagen benauwd aanvoelen. Omdat Amsterdam ook veel bezienswaardigheden in de buitenlucht heeft is het prettig om een aangename temperatuur te hebben om door de stad te fietsen en wandelen. In de wintermaanden kan dit soms wat guur aanvoelen. In de herfst moet je een paraplu meenemen. De neerslag is dan op zijn hevigst.

Meer info over Amsterdam

De volgende sites bieden goede tips en informatie over Amsterdam:
bijzondere plaatsen in Amsterdam

Amsterdam in n dag
Amsterdam informatie
Amsterdam toerisme
Amsterdam weer & klimaat

alle rechten voorbehouden - Mediajam i.s.m. Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy